24-06-06

Een nachtje op de heide....

Afgelopen nacht een nachtje slaap overgeslagen en met een volle wagen materiaal op de heide gestaan, in een poging sterrenkundige waarnemingen te doen. Zo goed als het vorige week was, zo slecht was het deze keer.

Ik ben toch gaan kijken in de hoop dat het in de loop van de nacht zou uitklaren, helaas....

Wat doe je als je dan toch met alle toeters en bellen op de heide staat? Dan ga je testen en enkele sfeeropnames maken. Met de nieuwe camera enkele opnames gemaakt die hel goed weergeven dat de nachtelijke hemel lang niet zo transplarant was zoals vorig weekend.  Ondanks alles toch enkele mooie plaatjes kunnen schieten voor de verzameling!

 

Op het eerste zicht, een diepblauwe hemel en een sprankeltje hoop dat dit verder doorzet, later op de nacht.

 

Dit is dan later in de nacht, een overstelping van sluierbewolking. Niet echt ideale omstandigheden om met een sterrenkijker op de heide te staan.

 

Aanhouders winnen! Heel af en toe viel er een open gat in de sluierbewolking en kon er een beeldje geschoten worden. Geen omstandigheden om uit je dak te gaan, maar kom....

 

De enkele keren dat er te kijken viel, meteen aan de slag!

Afgelopen nacht heb ik tweemaal het International Space Station zien overkomen. De tweede keer kad ik toevallig de camera in de juiste richting staan. De lange witte streep is het ruimtestation dat redelijk snel en heel helder overkwam.

 

De kijker staat gericht op de ringnevel in het sterrenbeeld Lier. In het beeldveld de restanten van een geexplodeerde ster.

 

 

 Om af te sluiten nog snel een foto van het sterrenbeeld Schorpioen met een meteoor (vallende ster).

15:01 Gepost door Lambert Belien | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-06

Digitale SLR: FujiFilm FinePix S3 Pro

Afgelopen nacht was onverwacht een heldere nacht. Ik keek er al de hele week naar uit, want ik had nog iets te testen. Vorige week heb ik een nieuwe camera aangeschaft met als hoofddoel astrofotografie. De camera is digitaal, kan oneindig lang belichten tot 1600 ASA. Er zijn diverse hoofdprogramma's, maar het leuke aan deze camera is dat je een customer-Programm kan maken. Je laat dat ding doen wat je zelf wil.

Nu is dit een heel mooi gegeven, zeker als je in het holst van de nacht met zo weinig mogelijk licht toch iets wil fotograferen. De camera geeft je de keuze de opnames op te slaan onder diverse resoluties. De laagste is 6 megapixel, de hoogste niet minder dan 12 megapixel. Dit zie je direct op de opnames: messcherp en je kan blijven uitvergroten.

 

Alleen jammer dat de opnames die ik gepost heb niet geaccepteert worden door de weblog. Het getoonde formaat mag de 100 kb niet overschrijden. Als je weet dat het minste wat de camera opslaat al gauw 3 Mb is, weet je wat ik bedoel. Het is om deze reden dat de onderstaande beelden niet die scherpte en helderheid hebben dan de originele opnames. Jammer, maar kom.... enkele beeldjes om van te genieten...

 

Avond valt op de Gastelse Heide, mijn waarnemingsplaats buitenshuis.

 

Schermering aan de westelijke horizon. Het sterrenbeeld Perseus is zichtbaar

 

Later op de nacht nam ik deze foto van de Melkweg in de buurt van de Zwaan.

 

Sterrenbeeld Schorpioen met Jupiter en een meteooor.

 

Afgelopen nacht nam ik een 50-tal opnames. De camera gedroeg zich uitstekend. Ondertussen wacht ik op een koppelstuk zodat ik met een 200 mm telelens op de SCT kan volgen. De opnames zullen dan veel gedetailleerder gaan worden. Wait and see!

17:50 Gepost door Lambert Belien | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |